Briljant bodemdier #4: de pissebed
De pissebed. Een soort oprollend garnaal met een kangoeroe buidel onder het schild. Het diertje dat, net als de oorworm, zijn naam niet per se mee heeft zitten.
De pissebed vind je vaak als je iets optilt in je tuin. Onder bloempotten, tegels of houtstronken zijn ze in veelvoud te vinden. Het gepantserde diertje is ongeveer 1,5 cm groot en heeft zeven paar pootjes. De pissebed heeft zijn naam te danken aan zijn geur die heilzaam zou zijn voor de blaas. Ook zou zijn kalkrijke rugschild goed zijn tegen brandend maagzuur. Zo werd het diertje vroeger in gedroogde en vermalen vorm toegediend aan bedplassers en mensen met maagklachten.
In Nederland bestaan 37 soorten pissebedden, waarvan de helft in en op de grond leeft. De andere helft leeft in het water, want pissebedden behoren tot de kreeftachtigen. Het is een zeedier dat evolueerde tot landdier. De pissebed leeft daarom nog steeds graag in een vochtige omgeving. Veel pissebedden in huis? Dat komt dan omdat het buitenshuis te droog is, en ze binnenshuis op zoek gaan naar vochtige omgevingen. Ter bescherming tegen droogte hebben ze een pantser bestaande uit harde plaatjes waaronder pootjes en soms eitjes in een broedbuidel zitten. Net als slangen vervelt de pissebed een keer in de zoveel tijd. Als jong dier heeft hij eerst nog zes paar poten, en na een aantal keer vervellen hebben ze veertien poten. Eerst vervelt de voorste helft, dan de achterste helft.
Vaak willen mensen pissebedden niet in huis hebben, omdat ze soms je planten aanvreten. Eigenlijk houden ze meer van dood of rottend plantenmateriaal, wat buiten te vinden is. Zorg er dus voor dat je buiten vochtige, donkere plekken voor de diertjes creëert, zodat je binnen geen last van ze hebt. Zo dragen ze meteen bij aan een gezonde tuin, want de schimmels en bacteriën in hun kleine darmen maken van de dode plantenresten vruchtbaar organisch materiaal. Zo dragen ze bij aan humusvorming in de bodem. Laat dus de bladeren deze herfst in je tuin liggen!
Geen reacties gevonden.