Volg ons
Home Briljant bodemdier #3: de mier

Briljant bodemdier #3: de mier

Briljant bodemdier #3: de mier

Briljant bodemdier #3: de mier
De mier: het soms oh zo vervelende diertje, dat altijd overal zit. Ook wij zien ze op de kwekerij overal: volgeladen met broodkruimels en plantenrestjes door de moederbedden, krioelend onder onze plantenpotten en marcherend in rijen over onze paden. Niet het meest geliefde insect, of toch wel? Wij vertellen jullie graag waarom de mier een van onze favoriete bodemdieren is.

Als je denkt dat je altijd overal mensen ziet, dan overtreft de mier ons bij uitstek. In biomassa bestaan ze namelijk uit een kwart van alle landdieren op aarde, want wereldwijd leven er zo’n tienduizend miljard mieren. Op vrijwel elke vierkante meter in jouw tuin zit een mierennest, grotendeels onder de grond. Elk nest is een complexe samenleving met strikte regels waarbij iedere mier, met name de werksters, een eigen taak heeft. 

Mieren zijn eigenlijk altijd in de weer. Ze voeden de larven, bouwen nesten, voeren wereldoorlogen met andere mierenkolonies, krijgen vleugels om de koningin te bevruchten, maar zijn ook heel goed voor de bodem, planten en andere dieren. Ze verspreiden namelijk zaden, spelen een belangrijke rol in de voedselkringloop doordat ze dode planten- en dierenresten opruimen en bieden onderdak aan andere dieren, waaronder dieren op de rode lijst. Maar wat wij bij zo geweldig aan mieren vinden is omdat ze ook kwekers zijn: van schimmels! De werksters verzamelen plantenresten waarop zij schimmels kweken. Zo ontstaan er ondergrondse schimmelkwekerijen waarin grote hoeveelheden voedsel wordt geproduceerd. En die schimmels voeden weer het bodemleven en onze planten. Niet alleen goed voor de mier, maar ook voor de bodem en onze tuin!


 

 
    01-10-2024 16:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.