Van gardenkaviaar tot vogelmuur: in de Smultuin van Claudia Reina is alles eetbaar. Nou ja, bijna alles. Waar de meeste mensen benoemen welke planten je kunt eten in hun tuin, zijn de niet-eetbare planten bij Claudia een uitzondering op de regel. ‘’En als het niet eetbaar is voor ons, dan is het wel weer eetbaar voor andere dieren.’’
Vorige week bezochten we Claudia’s Smultuin in winterrust. Toch is er nog van alles te eten. Terwijl ze het egelnest laat zien en de verschillende manieren van mulchen uitlegt, reikt ze me een blaadje van blaassilene aan om te proeven. ‘’In Italië gebruiken ze dit als spinazie, heerlijk!’’
‘’Als je kunt kiezen tussen eetbare siertuinen, en niet-eetbare siertuinen, dan is de keuze toch snel gemaakt?’’ Het begon allemaal 30 jaar geleden met haar eerste plantenliefde: het viooltje. ‘’Och, die geur alleen al!’’. Kort daarna kreeg Claudia verse, rijpe aardbeien uit iemands tuin. ‘’Ik wist niet wat ik proefde, zo zoet.’’ Ondertussen telt Claudia’s aardbeienbed maar liefst 50 soorten en schrijft ze boeken en tijdschriften over tuinieren met eetbare planten.
Claudia’s tuin is 3 jaar geleden aangelegd met twee vrachtwagens vol Bio-Kultura tuinaarde-compost. Ze plantte veel soorten eetbare planten, waarvan een deel van onze kwekerij Van Houtum, zoals de ananas- en muskaatsalie, verschillende geums, allerlei kruiden en de Monarda ‘Jacob Cline’.
Ze kreeg ook een aantal fruitbomen van vrienden, omdat die bij hen geen vrucht droegen. ‘’Het eerste jaar dat ik hun bomen in mijn tuin zette, gaven ze meteen al een overvloed aan vruchten! Ook de dahlia’s in mijn tuin die ongeveer 60 cm horen te worden, groeien hier zo hard dat ik een trappetje moet pakken om bij de bloem te kunnen. Dit komt echt door de gezonde aarde die ik heb gebruikt.’’
Dankjewel Claudia voor de rondleiding in je Smultuin. We komen graag nog eens op bezoek wanneer alles in bloei staat!
Geen reacties gevonden.